Salsa
Dans- & kursbeskrivning


Musiken är full av rytmer, improvisation och energi. Några inspirerande dansfilmer med salsa – klicka här

Salsa betyder sås och musiken/dansen kallas så eftersom det är en smakrik blandning med influenser från många olika danser och rytmer.

Salsans historia

Det är främst en pardans men man dansar även i singel. Man dansar i singel dels i samband med pardansen och dels när man dansar flera tillsammans i en grupp.


Under kurserna provar vi även på andra danser som bachata, kizomba, chachacha, merengue samt afrokubanska sällskapsdanser som guaguancó (rumba). Vi provar även på Rueda De Casino, där man dansar många par tillsammans.

I grundkursen förklaras stegen och vi visar hur de dansas till musiken. Vi går igenom hur man rör på kroppen när man dansar och hur man gör för att föra och följa i dansen. Vi tittar även på hur musiken är uppbyggd.


På fortsättning 1 och uppåt lär man sig allt mer avancerade saker som dips&tricks, kroppsrörelse, styling, figurer, musiktolkning, timing, uttryck och utstrålning.

Det finns mycket att lära sig men grunderna är ganska lätta. Redan en bit in i grundkursen brukar man kunna tillräckligt för att gå ut och dansa.


Salsastilar: Man kan dela in salsan i cirkelstil och linjestil (se mer nedan). I våra ordinarie kurser kör vi 4 delar cirkel och 1 del linje.
Alla stilar utgår från en gemensam grund. Efter grundkursen kan man den gemensamma grunden och har förstått vad som skiljer stilarna åt. Grunderna är som sagt gemensamma så dansare inriktade på olika stilar kan fortfarande dansa tillsammans.

Cirkelstil: salsastilar där man dansar runt varandra.
* Kubansk salsa.
* Colombiansk salsa. Känns framförallt igen på mindre antal turer samt mycket och energiskt fotarbete både i par och i singel. I högre nivåer provar vi även på denna stil.

Linjestil: salsastilar där man dansar på en linje med partnern på ena eller andra sidan.
* LA style, dvs Los Angeles style.
* New York style.

Salsa Bachata Kizomba