Handbok – socialdansare

Saker som borde kunna skapa gemenskap
Att ta initiativ till att bjuda in alla till gemenskapen.
Att titta sig omkring, vem kan jag inkludera?

Bjuda upp
Det är ungefär lika vanligt att följare och förare bjuder upp, oavsett könsidentitet.
Vågar du bjuda upp en dansare du inte sett förr?

Är jag som nybörjare tråkig att dansa med?
Jag (Robin) tycker inte det.
Dans kan vara prestationsinriktad men även en mer kravlös och social upplevelse.
Dansen innehåller social gemenskap, uttryck i kropp och ansikte, motion, kroppsrörelse, turer, förning och följning, koordination, takt och musik. Har man kommit en bit in i alla delar kan man förmodligen anpassa sin dans efter partnern och få, och ge, en bra upplevelse oavsett nivå.

Speciellt oskrivet socialt dansbeteende?
Samma regler som i övriga sociala livet. Det finns inga oskrivna dansregler. Känner du dig osäker eller obekväm så agera och kommunicera som vanligt.

Annat beteende när man dansar
Det är vetenskapligt visat, tror jag, att ett leende smittar. Och både du och din partner kanske får en bättre upplevelse.
Det kan vara trångt. Var lite försiktig med armar, ben och fötter så du undviker att trampa på någon eller slå till någon.

Undervisa och ge tips på en dansklubb / social event
Det kan vara svårt att få kritik eller tips och samtidigt behålla sin glädje och självförtroende. Det är kanske lättare om man själv satt sig i en situation där man vill bli undervisad, t ex en danskurs. Att gå ut och dansa socialt är nog inte en situation där man förväntar sig att bli undervisad.
Vad är syftet med att kommentera, tipsa eller undervisa? Om något inte fungerar riktigt på dansgolvet så finns det kanske andra lösningar än att börja undervisa på dansgolvet.
Vissa tar kritik med en klackspark och vill ha tips, men andra blir sänkta.
Kanske fråga först om man får ge tips. Hålla sig ödmjuk och vänlig.
Ödmjukhet. Jag tycker att det finns lager efter lager av kunskap och insikt om dansen och jag lär mig fortfarande. Men var inte rädd att delge din kunskap, grunden är enkel, det är bara att köra på. Att dela med sig och sprida dansen är viktigare än att ha full insikt i allt, tycker jag. Eller som min kollega/konkurrent Dan sa till mig i all vänskap en gång när jag undervisade något som inte var min specialitet: ”Du gillar att skjuta från höften…”

Kläder, tuggummi, naglar, hygien
God hygien.
Nytvättade kläder.
Många tuggar tuggummi.
Vårdade naglar.

Ålder
På sociala tillställningar med salsa brukar åldern vara varierad.
Det ”vanliga” är att de yngsta är kring 18 och de äldsta kring 70. Det är dock inte ovanligt med yngre och äldre än detta. Det brukar inte vara någon stor grej med åldern.
Det blir en bra gemenskap, positivt utbyte och trevlig stämning. Den här gillar jag:
”I dansen försöker vi förena barndomens glädje, ungdomens djärvhet och mognadens elegans ” (Gunnar Berg Silver).

Salsa Bachata Kizomba